Isoler og lyddæmp føringsveje
Placeres ventilationskanalerne på loftet, skal de placeres så langt nede i isoleringen som muligt - på den varme side. På grund af lufttætheden er det enklest, hvis rørene kan placeres i et nedsænket loft. Dermed skal de ikke over alle spærfødderne, men de gennembryder heller ikke lufttæthedslaget, hver gang der er et udkast.Hver gang et rør eller en kanal gennembryder klimaskærmen eller lufttætheden, skal der etableres en god tætning/lufttæthed igen, dette gøres enklest ved at benytte dertil egnede produkter der passer til rør/kanal gennemføringen og den valgte tagkonstruktion og dampspærre. Det er vigtigt at indblæsnings- og afkastkanaler som minimum dækkes med 200 mm isolering, og at isoleringen slutter tæt omkring kanalen. Henover lyddæmpere kan der nøjes med 150 mm isolering, da de i forvejen er isoleret med 50 mm.
Frisk luftindtag og udkast skal kondensisoleres med minimum 50 mm isolering. Er der monteret forvarmeflade eller geotermisk flade (jordvarme), bør friskluftindtaget isoleres med minimum 200 mm.
Placeres ventilationsanlægget på loftet, skal kanalføringen ledes ned i isoleringen så hurtigt som muligt. Krydser kanalerne hinanden, er det vigtigt at lave krydsningen ned i isoleringen og ned mellem spærfødderne, så det er muligt at isolere over krydsningen. Placeres ventilationskanalerne i gulvet, kan de fræses direkte ned i isoleringslaget inden udstøbning af betonlaget. Her benyttes oftest Ø75 mm riflede flexrør.
Vælger man en manifoldsløsning, hvor hvert rum får sin egen ventilationskanal, undgår man, at lyd overføres fra det ene rum til det andet via kanalen. I forbindelse med denne løsning skal man huske, at der skal lige så mange kanaler tilbage, som der går ud til de enkelte rum.
Oftest benyttes der her Ø75 mm riflede flexrør med en glat inderside. Et rør kan levere 34 m3 luft, og det vil sige, at der skal 3 rør til et køkken (72 m3) og 2 rør til et bad (54 m3). Er der derfor i huset et køkken og 2 bad, skal der 7 rør frem og 7 tilbage – i alt 14 rør går ud fra ventilationsanlægget.
Foretrækker man en hovedledning med stikledninger, der betjener mere end et opholdsrum, bør der placeres en lyddæmper (lydfælde) efter ventilationsanlægget, før hvert udkast eller imellem hvert rum.
Lyddæmperen øger kanalens omfang og skal derfor tænkes med ind i planlægningen. Jo større luftmængden lyddæmperen skal dæmpe, jo større skal diameteren på lyddæmperen være. For at luftfordelingssystemet er rengøringsvenligt er det vigtigt at undgå skarpe knæk, overgange, forhindringer eller rørdimensionsændringer.
![]() |
![]() |
NilAir rør Udvendigt rillet, indvendig glat ventilationsrør. NilAir rør er ultralet, fleksibel og hurtig at udlægge. Grundet fleksibiliteten kan røret trækkes i meget vanskelige konstruktioner. NilAir rør er formstabil og kan udlægges i beton. NilAir rør produceres af ny ren PE-HD, og tildannes med en alm. hobbykniv. |
NilAir fordelerbokse NilAir luftfordelingsbokse til fraluft og tilluft, beregnet til montering på loft eller i gulv. Fordelerboksene er lyddæmpende og forhindrer lydoverførelser fra rum til rum gennem ventilationsanlægget (telefoni). Luftfordelerboksen er 105 mm høj, og derved optimal til krævende byggetekniske løsninger. |

Lyddæmpere fås både som faste og flexible rør.
Se mere om føringsveje i Bogen om KOMFORT HUSENE fra s. 194: