Facaden beklædt med lodrette rækker af røde ”teglsten”
Et opsigtsvækkende byggeri har rejst sig midt på det tætbyggede Nørrebro i København. Det nye, næsten 2000 kvadratmeter store Forfatterhuset er en radikalt anderledes, visuel oplevelse – beklædt med lodrette, røde ”teglstensbaguetter” og med facader, der bugter sig i bløde, organiske bølger.Et så anderledes byggeri stiller ukendte krav til konstruktion, materialer og stabilitet. Derfor tog Saint-Gobain-selskaberne Gyproc, Weber og ISOVER helt fra starten samlet initiativ til et tæt samarbejde med COBE arkitekter – det skulle vise sig at blive frugtbart.
Hvem: Bygherre: Københavns kommune. Rådgivende arkitekt: COBE arkitekter. Byggematerialer: Saint-Gobain (Gyproc, ISOVER og Weber).
Hvad: Forfatterhuset: 1927 kvadratmeter stor bygning til daginstitution for 160 børn.
Hvorfor: Tidligt samarbejde mellem Saint-Gobain og rådgivende arkitekter gjorde dristig arkitektur mulig.
Tæt samarbejde helt fra projekteringsfasen
”Saint-Gobain har været med hele vejen. Jeg ser store styrker i, at producenten kommer ind i projekteringsperioden, før man har entreret med en entreprenør, især når man udvikler så speciel en facade som denne her”, fortæller Jens Kert Wagner, konstruktør og arkitekt MAA fra det rådgivende arkitektfirma, COBE .
Visionen var fra starten klar og radikal: COBE arkitekter ønskede at skabe en nyfortolkning af den røde, danske teglstensfacade. Opgaven var at bygge imødekommende rammer omkring en moderne daginstitution i et kvarter, som tidligere rummede plejehjemmene i ”De Gamles By”, og hvor det omgivende byggeri var opført i netop røde teglsten.
Trods de dristige former lever byggeriet op til alle regler og ønsker til brandsikkerhed, lyddæmpning og isolering. Saint-Gobain udfører omfattende, dokumenterede tests af både produkter og samlede løsninger, som gør det sikkert også at skabe anderledes byggeløsninger.
Sådan er ydermurene bygget
Muren bag de bølgende facader på Forfatterhuset er bygget op på et let Gyproc THERMOnomic stålskelet, hvorpå der er monteret en vindtæt, uorganisk kompositplade (Glasroc STORM).
Udenpå er der en fastgørelsesplanke i genbrugsplast (Weber) og en hård, pudsbærende facadeplade af glasuld (ISOVER).
Yderst er der pudset med Weber facadepudssystem. Konstruktionen er hele vejen rundt om byggeriet afsluttet med 120 cm lange teglstensbaguetter monteret i lodrette rækker og oven på hinanden i hele facadens højde .
Byggeriet blev nomineret til Design of the Year 2015
Resultatet af samarbejdet mellem Saint-Gobain-selskaberne og COBE arkitekter er ikke gået ubemærket hen. Byggeriet blev nomineret til Design of the Year 2015 af Design Museum London og nåede frem til anden runde af priskonkurrencen Mies van der Rohe, den største arkitekturpris i Europa.
Gyproc, Søren Rasmussen
Tlf: +45 40 28 15 81, mail: Soren.Rasmussen2@saint-gobain.com
Weber, Mads Trøst
Tlf: +45 42 12 76 15, mail: Mads.Troest@saint-gobain.com
ISOVER, Mikkel Frostholm
Tlf: +45 42 12 87 19, Email: Mikkel.Frostholm@saint-gobain.com